Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Αφορμή δύο τραγούδια για Ιστορίες Παιδείας και Εκπαίδευσης.

 Άκουσα αυτά τα δύο τραγούδια που θα έπρεπε να είναι ένα- τόση μεγάλη εννοιολογική συνάφεια έχουν , αν και τα γράψαν άλλοι-  στην εκπομπή του Ν. Πορτοκάλογλου και της Ρ. Μόρφη. 

Οι δυο καλλιτέχνες καλά το έπιασαν και εμένα μου ξύπνησαν αναμνήσεις... 

 Τα τραγούδια είναι μια από τις πιο εμβληματικές αναμνήσεις μου από το τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ , που "πέρασα κι εγώ μια φορά και έναν καιρό." 

 Όχι από κάποιον έρωτα,  αλλά από ένα μάθημα.  

Νίκος Ματσούκας : Οικουμενική Κίνηση (επιλεγόμενο τότε) , ή Ιστορία της Φιλοσοφίας.  Αν όχι στο πρώτο έτος, στην αρχή πάντως. 

Ο Δάσκαλος αρχίζει να λέει το γνωστό του "πιστεύω" ότι η Εκκλησία ως σχέση και όχι ως "δόγμα" (με την κακή έννοια,  λόγω ιστορικής μετατόπισης του νοήματος ), βρίσκεται παντού  ακόμα και σε πολύ λαϊκά τραγούδια. 

Εγώ τότε "Θεολόγος του Κομπιούτερ" και πικαρισμένος γιατί για 15 μόρια πέρασα Θεολογία και όχι στην  αγαπημένη τότε Νομική. (  Θυμάστε τότε μπορούσαμε να επιλέξουμε 2 ομάδες από τη  Τρίτη Δέσμη , εγώ δεν ήθελα ούτε Δάσκαλος,  ούτε φιλολόγος και ήθελα να φύγω πάραυτα απλό το Νησί = "Θεολογία εύκολη, αν δεν περάσω") . Θέλω να του κάνω πλάκα: 

Η Ρίτα Σακελλαρίου τότε μεσουρανούσε....

 " Δηλαδή και η Σακελλαρίου κάνει Θεολογία?" 

" Βέβαια" λέει  και αρχίζει να λέει "από στήθους" αυτά τα δύο τραγούδια και να τα αναλύει θεολογικά. Συγκλονίστηκα προσωπικά , άρχισα να σκέφτομαι διαφορετικά για την Σχολή μου. 

Περιττό να σημειώσω ότι τρεις φορές, που μέσα στην απασχολησιμότητα "έπαιξα " και τον Θρησκευτικό σε Επαλ και Τεχνικές Σχολές έκανα ωραίο μάθημα με αυτό το τραγούδι , αλλά και τον Μητροπάνο : " πες μου που πουλάν καρδιές" και βεβαίως με τον "Μπαγάσα" του Άσιμου,  για τον οποίο έγινε και ντόρος σχετικά με τα νέα βιβλία των θρησκευτικών.  

Όταν δε, με ρωτάνε διάφοροι "θύραθεν" τι μάθαμε σε αυτή τη σχολή,  τους λέω το περιστατικό και μένουν με το στόμα ανοιχτό. Μάθαμε πολλά και όχι μόνο από τον μακαρίτη "κύριο Νίκο είσαι εδώ" (ξέρουμε την πνευματική του σχέση με τον Νίκο Γκάτσο). 

Οι περισσότεροι απόφοιτοι  έχουμε πλέον άλλες εργασίες  -ας όψεται ο "κοινωνικός καταμερισμός εργασίας" κατά Ντυρκέμ ... Το μάθαμε και αυτό στην Κοινωνιολογία της Θρησκείας από άλλους Δασκάλους.

 Πρέπει όμως να είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες που βρεθήκαμε μαζί σε αυτή τη Σχολή και με αυτούς τους Δασκάλους.


Πίσω από τις γραμμές μιας ψευδοαναμόρφωσης…

  "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ"  ΑΠΟΨΕΙΣ 02.01.24 16:00 Αλέξανδρος Σταθακιός*      Σε αρκετές τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις της διο...